Otvoren 28. Sarajevski sajam Knjiga

U Sarajevu je u srijedu, 20. aprila, u Domu mladih održano svečano otvaranje 28. Međunarodnog sarajevskog sajma Knjiga na kojem učestvuje blizu 200 izlagača iz BiH, zemalja regiona i drugih zemalja svijeta.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, koji je i zvanično otvorio ovogodišnji sajam, izjavio da će svake godine jedna zemlja biti partner sajma knjiga. "Uveden je jedan novi sistem prema kojem će svake godine jedna zemlja biti partner sajma. Po meni je najbitnija stvar da izdavači i naši pisci imaju koristi od našeg sajma. Odlučili smo da od ove godine jedan dio sredstava ide u sufinansiranje naših izdavača kako bi se lakše nosili na sajmu", rekao je Kurić.

Direktor TKD Šahinpašić Ajdin Šahinpašić je istakao da posjetioci ove godine mogu očekivati više od 100 štandova. "Imamo puno noviteta, promocija i druženja s autorima. Očekujemo veliki broj posjetilaca. Imamo i najave organizovanih posjeta iz cijele zemlje i drago nam je da ćemo u ovih šest dana prisustvovati velikom kulturnom događaju u BiH", istakao je Šahinpašić. Dodao je kako je novina ove godine da je Turska zemlja partner sajma knjiga. "Oni su ove godine ovdje s preko 50 izdavača i autora i sigurno na taj način doprinose ponudi sajma. Mi u izdavačkom smislu ove godine donosimo objavljivanje djela novih bh. autora i najvećih svjetskih hitova", rekao je Šahinpašić.

Republika Turska je zemlja partner ovogodišnjeg Međunarodnog Sarajevskog sajma knjige, a Ministarstvo kulture i turizma Repubnlike Turske tim povodom organiziralo je ceremoniju svečanog otvorenja štanda Republike Turske. Zamjenik ministra obrazovanja Republike Turske Orhan Erdem je tim povodom istakao da je počastvovan da je Turska zemlja partner sajma u Sarajevu ove godine. "Ovo je tradicionalni sajam. Mi smo stvarno počastvovani što smo ove godine vaš počasni gost. Ovo ima jedan veliki značaj zbog naše historijske i kulturne bliskosti. Za nas je značajno učešće na sajmu, jer pretpostavljamo da će narednih godina ovdje biti veća potražnja naših naslova i izdanja", kazao je Erdem. Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay je čestitao svima koji su dali doprinos da se realizira sajam knjiga u Sarajevu. "Želim čestitati svima na uloženom trudu da se ralizira nešto ovako lijepo. Ovo je veliki posao. Ovdje smo danas počasni gost i to je još samo jedan pokazatelj da se odnosi između Turske i BiH iz dana u dan, u svim oblastima, intenziviraju, ne samo u oblasti ekonomije i trgovine nego i u oblasti kulture", rekao je Erginay.

Na Sajmu učestvuje blizu 200 izlagača iz BiH, Srbije, Hrvatske, Turske, Saudijske Arabije, Irana, Njemačke, Švedske, Danske, Italije i mnogih drugih zemalja.

Kantonalno javno preduzeće "Skenderija" u saradnji sa partnerom TDK “Šahinpašić” ovogodišnji Sajam organizuje uz zemlju partnera Republiku Tursku i Ministarstvo kulture Republike Turske, koja će se kroz pet sajamskih dana predstaviti posebnim programom na nacionalnom štandu.

Međunarodni sajam knjige u Sarajevu i ove godine ima šaroliku ponudu. Izlagači su se pobrinuli da svako pronađe nešto za sebe, a tokom 28. izdanja sajma bit će predstavljeno 70 novih naslova. Ipak, pravi hit će, prema prognozama izdavača, ove godine biti bojanke za odrasle.

Potencijalni ovogodišnji nasljednik autorice E. L. James koja je zaludjela svijet s trilogijom "50 nijansi Siva", mogao bi biti francuski pisac Guillaume Musso. Njegovi romani do sada su prodati u nekoliko miliona primjeraka i prevedeni na 24 jezika, a za sve romane otkupljena su i filmska prava. Od kada se pojavio 2007. godine, Musoov roman "Zato što te volim" nalazi se u samom vrhu lista najprodavanijih knjiga.

Na ovogodišnjem sajmu knjiga u Sarajevu možete pronaći sva njegova izdanja kao i posljednje "U jednom trenu" koja je apsolutni hit. Od ženskih književnica parira mu Amanda Kvik koja piše romantične priče i romane. Knjiga "Oluja strasti" privukla je veliku pažnju svjetske javnosti i dobila najviše ocjene. Američki autor horora i naučne fantastike Stephen King je vrlo tražen ove godine u svim knjižarama.

Interes se godinama ne smanjuje za svjetske klasike poput Kafke, Umberta Ecca, Victora Huge, Lava Tolstoja, Dostojevskog... Zanimljivo je da i dalje postoji interes za djelo "Deca komunizma" Milomira Marića iz 1987. godine.

"Apsolutni hit su bojanke za odrasle. Očekuje se velika prodaja novih knjiga Nure Bazdulj Hubijar i Indire Kočuk Sorguč, a tu je i Ozren Kebo sa svojim novim izdanjem. Kada je u pitanju dječiji asortiman, tu je mnogo novih slikovnica, bojanki i knjiga. U zadnjih šest mjeseci objavili smo 40 novih naslova iz dječijeg odjela i pokazali su se vrlo uspješnim", rekao nam je direktor TKD Šahinpašić Ajdin Šahinpašić.

Na svom štandu ova izdavačka kuća ima i knjige stranih izdavača koje zastupaju u knjižarskoj ponudi i na sajmu, a namijenjeni su punoljetnim čitaocima. Tu su djela umjetnika Petera Arnolda "Exposed men", zatim Dahmane "Addicted to nudes", te senzulane fiotografije umjetnice Tamare Amhoff-Windeler "Two By Two".

Ovogodišnji sajam je posebno opremljen književnim djelima za najmlađe, a kako bi ih privukli knjige su napravljene u posebnim oblicima - traktor, bager, automobili, te u 3D formatu. 

"Ovogodišnji hit među tinejdžerima je 'Uništi dnevnik' autorice Kevin Smit koja na zabavan način omogućava djeci da zabilježe svoj dan. Svaka stranice ove originalne knjige daje vam ideje kako je najljepše možete uništiti. Međi mlađima je 'Lepezica' gdje djeca kroz igru uče i razvijaju maštu", rekao nam je jedan od izlagača. Srbijanski izlagači ističu kako su ovogodišnji hitovi knjige Isidore Bjelice "Tajna društva u Srbiji", Kristine Kovač "Drvo života", te Njuz portala "Prava istorija sveta" koja se štampa već peti put.

Sajam će biti otvoren do 25. aprila. Radno vrijeme sajma je od 10:00 do 19:00 sati.

Logo CS

Centar Skenderija

KJP Centar "Skenderija" d.o.o.
Terezija BB, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

 

Direktor

Amer Kapo
Tel/Fax: +387 33 226-614
E-mail: amer.k@skenderija.ba

Kontakt

Tel: +387 33 201-203
Tel/Fax: +387 33 211-016
E-mail: info@skenderija.ba
CS facebook page