Centar Skenderija Sarajevo


U samom centru Sarajeva, na lijevoj obali rijeke Miljacke smješten je Centar „Skenderija“ koji uspiješno egzistira od 29.11.1969. godine. Centar „Skenderija“ dobio je ime po čuvenom bosanskom Sandžak begu Skender-paši, koji je davne 1499. godine na ovom prostoru sagradio trgovački centar sa 11 dućana, karavan saraj, dvor, imaret i tekiju. Njegov sin Mustafa beg Skenderpašić je 1518. godine uz očevu tekiju podigao prvu potkupolnu džamiju u BiH.

Centar Skenderija uspješno posluje od 29.11.1969. godine kada je i premijerno otvoren projekcijom filma "Bitka na Neretvi". Dobio je naziv po čuvenom bosanskom Sandžak begu Skender-paši, koji je davne 1499. godine na ovom prostoru sagradio trgovački centar sa 11 dućana, karavan saraj, dvor, imaret i tekiju. Njegov sin Mustafa-beg Skenderpašić je 1518. godine uz očevu tekiju podigao prvu potkupolnu džamiju u BiH. Centar Skenderija predstavlja, jedinstveno arhitektonsko djelo, arhitekata: Živorada Jankovića, Halida Muhasinovića, Ognjena Malkina. KSC Skenderija je 1969. godine, dobila nagradu magazina "BORBA", opšte priznanje za najbolje arhitektonsko djelo u Jugoslaviji.

1969. godine održana je prva sportska manifestacija - Međunarodno prvenstvo Jugoslavije u stonom tenisu, a već četiri godine kasnije (1973.) Svjetsko prvenstvo u stonom tenisu - STENS i Prvenstvo dvanaest najboljih stonotenisera Evrope. Zatim je u Skenderiji održano finale Kupa evropskih šampiona u košarci, Balkansko prvenstvo u odbojci za žene, takmičenja za svjetsko prvenstvo u košarci 1970. godine, te Interkontinentalni kup šampiona u košarci. Također je održano Međunarodno prvenstvo Jugoslavije u rukometu te brojni profesionalni mečevi velikana boksa, bokserski meč Parlov-Grin, kao i brojne utakmice kojim je domaćin bio Košarkaški klub Bosna. 1984. godine, za vrijeme XIV Zimskih olimpijskih igara, Skenderija je bila domaćin brojnih sportskih takmičenja u umjetničkom klizanju i hokeju na ledu.

Na prostoru od 70.000 metara kvadratnih nalaze se višenamjenske dvorane u kojima se tokom čitave godine organizuju razne sportske, kulturne i sajamske manifestacije, te moderan trgovački centar “Privredni grad“ sa brojnim prodavnicama, restoranima, kafe slastičarnama i sl. U okviru kompleksa Skenderije nalazi se i “Dom mladih“, kultno okupljalište sarajevske omladine. U ovom Centru održana su brojna domaća i međunarodna takmičenja koja su Skenderiji i Sarajevu dala svjetski ugled, a to se najviše očititovalo tokom XIV Zimskih olimpijskih igara 1984. godine kada su se u Skenderiji održavala takmičenja u umjetničkom klizanju i hokeju na ledu. Ovaj višenamjenski kompleks godišnje posjeti oko 500.000 poslovnih ljudi, sportskih djelatnika i građana.

Svojim dugogodišnjim uspiješnim poslovanjem u oblasti organizacije sajmova, kongresa, seminara, kulturnih i sportskih manifestacija Centar „Skenderija“ nalazi se u vrhu poslovnih dešavanja u BiH.

Pogledajte malu selekciju fotografija iz Centra Skenderija od 1969. godine do danas:


Logo CS

Centar Skenderija

KJP Centar "Skenderija" d.o.o.
Terezija BB, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

 

v.d. Direktor

Damir Petrinić
Tel/Fax: +387 33 226-614
E-mail: damir.p@skenderija.ba

Kontakt

Tel: +387 33 201-203
Tel/Fax: +387 33 211-016
E-mail: info@skenderija.ba
CS facebook page