Centar Skenderija Sarajevo


U Sarajevu koje danas ima sva obilježja savremenog gradskog centra postoje tragovi dalekog neolita, rimskog i ilirskog doba, perioda samostalnosti bosanske države, osmanlijskog i austrougarskog vremena. Jedna od karakteristika tih obilježja, povezivanje različitog sadržaja  osmišljeno grupisanog  na jednom mjestu, inspirisala je projektovanje Kulturno-sportskog centra „Skenderija“, na način svojstvem ovom gradu i ljudima, gdje je povezano staro i novo. Šezdesetih godina, dok je na tom području bilo i fudbalsko igralište, donosi se odluka o izgradnji KSC Skenderija.

Centar Skenderija predstavlja, jedinstveno arhitektonsko djelo, arhitekata: Živorada Jankovića, Halida Muhasinovića i Ognjena Malkina. Iste godine, kada je i sagrađena 1969. godine, dobila je nagradu magazina "BORBA", to je bilo priznanje za najbolje arhitektonsko djelo u Jugoslaviji. Ta godina je bila prekretnica za Centar Skenderiju koja uspješno posluje od davne 1969. godine kada je na otvorenju i premijerno prikazan klasik "Bitka na Neretvi", Veljka Bulajića.

Na prostoru od 70.000 metara kvadratnih nalaze se višenamjenske dvorane u kojima se tokom čitave godine organizuju razne sportske, kulturne i sajamske manifestacije, te moderan centar “Privredni grad“ sa brojnim prodavnicama, kafićima, galerijama, agencijama kao i firme različitih djelatnosti. U okviru kompleksa Skenderije nalazi se i Dom mladih, antologijsko okupljalište sarajevske omladine.

U ovom Centru održana su brojna domaća i međunarodna takmičenja koja su Skenderiji i Sarajevu dala svjetski ugled, a to se najviše manifestovalo tokom XIV Zimskih olimpijskih igara 1984. godine kada je Skenderiji tada već u novom ruhu povjereno da bude domaćin brojnim sportskim ekipama, gostima i novinarima. Ovaj višenamjenski kompleks godišnje posjeti veliki broj poslovnih ljudi, sportskih djelatnika i građana.

Prva sportska manifestacija održana je 1969. godine - Međunarodno prvenstvo Jugoslavije u stonom tenisu, a već četiri godine kasnije 1973.,-  Svjetsko prvenstvo u stonom tenisu - STENS i Prvenstvo dvanaest najboljih stonotenisera Evrope. Zatim je u Skenderiji održano finale Kupa evropskih šampiona u košarci, Balkansko prvenstvo u odbojci za žene, takmičenja za svjetsko prvenstvo u košarci 1970. godine, te Interkontinentalni kup šampiona u košarci. Također je održano Međunarodno prvenstvo Jugoslavije u rukometu te brojni profesionalni mečevi velikana boksa, bokserski meč Parlov-Grin, kao i brojne utakmice kojim je domaćin bio Košarkaški klub Bosna.

Godine 1984., za vrijeme XIV Zimskih olimpijskih igara, Skenderija je bila domaćin brojnih sportskih takmičenja u umjetničkom klizanju i hokeju na ledu.

Svojim dugogodišnjim uspješnim poslovanjem u oblasti organizacije sajmova, kongresa, seminara, kulturnih i sportskih manifestacija Centar „Skenderija“ nalazi se na samom vrhu poslovnih dešavanja u BiH.

Pogledajte malu selekciju fotografija iz Centra Skenderija od 1969. godine do danas:


Logo CS

Centar Skenderija

KJP Centar "Skenderija" d.o.o.
Terezija BB, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

 

Direktor

Edison Pavlović
Tel/Fax: +387 33 226-614
E-mail: edison.p@skenderija.ba

Kontakt

Tel: +387 33 201-203
Tel/Fax: +387 33 211-016
E-mail: info@skenderija.ba
CS facebook page