Svečana dodjela diploma u CS

U dvorani Mirza Delibašić Centra Skenderija Sarajevo održana je svečana dodjela diploma 6.127 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu (UNSA). Za 169 najuspješnijih studenta dodijeljena su univerzitetska priznanja "Zlatna značka", "Srebrena značka" i "Povelja Univerziteta u Sarajevu".

Najbolja studentica Prvog ciklusa s prosjekom 9,89 je Aida Jažić sa Muzičke akademije, a najbolja studentica Drugog ciklusa s prosjekom 9,88 Esma Sulejmanagić je studentica Muzičke akademije. Jedna od dobitnica diplome UNSA iz Goražda sa osmijehom na licu izrazila je svoje želje koje želi ostvariti nakon dobijanja diplome. "Diplomu ću sa ponosom ponijeti sa sobom u rodni grad. Želim se vratiti i zaposliti u Goraždu i tamo odnijeti znanje stečeno u Sarajevu", rekla je za Klix.ba.

Dodjelu je vodio rektor UNSA prof. dr. Muharem Avdispahić. "Prvu zvaničnu promociju diplomanata i magistranata održali smo 2005. godine. Tada je UNSA kao cjelina krenuo u organizaciju Bolonjskog procesa. Promocija je bila u Skenderiji, a njeni učesnici doživjeli su je kao trenutak kada su se po prvi put osjetili da nisu studenti samo svog fakulteta ili akademije nego i studenti Univerziteta u Sarajevu", rekao je rektor Avdispahić.

Tokom deset godina napravljene su značajni koraci na putu Boljonjskog procesa koji je zapravo put izgradnje evropskog prostora visokog obrazovanja i istraživanja. "Proces 'Bolonje' se ogleda u trocikličnom studiju, a tu smo zadaću uspješno obavili. Posljednje dvije godine napravili smo značajne korake u drugom segmentu Bolonjskog procesa, a to je upravljanje Univerziteta – studenti su danas involvirani u sve procese odlučivanja.Treći segment je novi model finansiranja, a to se poglavlje tek otvara. Potrebno je usklađeno djelovanje svih tijela Univerziteta kako bi se i taj dio uspješno završio", objasnio je Avdispahić koji je dodao da UNSA obrazuje studente za sutra, a ne za danas. "Mi očekujemo da će nas 6.127 diplomanata i magistranata povesti naše društvo u to bolje sutra", zaključio je Avdispahić.

Logo CS

Centar Skenderija

KJP Centar "Skenderija" d.o.o.
Terezija BB, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

 

Direktor

Edison Pavlović
Tel/Fax: +387 33 226-614
E-mail: edison.p@skenderija.ba

Kontakt

Tel: +387 33 201-203
Tel/Fax: +387 33 211-016
E-mail: info@skenderija.ba
CS facebook page