Posjeta Centru Skenderija

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar privrede Muharem Šabić, i zastupnik u Skupštini Kantona Mario Vukasović posjetili su KJP Centar Skenderija Sarajevo, i susreli sa direktorom prof. dr Hajrizom Bećirovićem te predstavnicima uprave i sindikata Centra Skenderija.

Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, nužni radovi oko saniranja objekta, više dobrih i zanimljivih sajmova izdvojili su kao red prvih poteza koje bi uprava KJP Skenderija i Vlada Kantona Sarajevo trebali poduzeti u okviru kratkoročnih mjera za sanaciju i oživljavanje rada ovog javnog preduzeća.

O ovome i drugim pitanjima, problemima i planovima JP "Skenderija" danas su razgovarali premijer KS Elmedin Konaković, ministar privrede Muharem Šabić i zastupnik u Skupštini Kantona Mario Vukasović sa upravom i sindikatom preduzeća.

Direktor prof. dr Hajriz Bećirović podsjetio je na ranije odluke Vlade KS da neke svoje institucije premjesti u prostorije Skenderije kao i na realizaciju Protokola oko Privrednog grada: "Za dalja ulaganja u Skenderiju potrebno je riješiti vlasničke odnose između Kantona, Skenderije i ZOI '84. Pored naših potreba za kreditnim sredstvima za nužne građevinske intervencije oko statike objekta, ledene dvorane, vanjske plohe, podloge za koševe trebamo riješiti i odnose sa sadašnjim korisnicima prostora, sa ARS AEV-ijem i Charlamom, mi smo tu u stalnom gubitku, imamo definisano sajmište međunarodnog karaktera za koje smatramo da je potpuno zapostavljeno", istakao je Bećirović.

Upravo u boljem inovativnijem pristupu organizaciji sajmova i korištenju svojih mogućnosti premijer Konaković vidi jednu od prednosti Skenderije koju treba koristiti za jačanje poslovanja preduzeća. Preduzeća kao Skenderija trebaju da pune budžetske kase: "Vrlo brzo će Vlada donijeti akte koji će nam omogućiti da bolje upravljamo sistemom javne privrede, za koju smo mi i najodgovorniji. Istovremeno čekamo od vas dokumente kojim budućim investitorima mogu predstaviti vaše potencijale" poručio je premijer Konaković.

Ministar privrede Muharem Šabić osvrnuo se na potrebu jasnog definisanja kratkoročnih i dugoročnih razvojnih planova preduzeća. "Mi smo dužni da vam olakšamo uslove poslovanja, od vas očekujemo prijedloge konkretnih rješenja. Vidim da imate planove, na nama je da riješimo pitanje vlasništva, bez toga ne možemo govoriti o daljim ulaganjim" rekao je ministar Šabić.

Logo CS

Centar Skenderija

KJP Centar "Skenderija" d.o.o.
Terezija BB, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

 

Direktor

Damir Petrinić
Tel/Fax: +387 33 226-614
E-mail: damir.p@skenderija.ba

Kontakt

Tel: +387 33 201-203
Tel/Fax: +387 33 211-016
E-mail: info@skenderija.ba
CS facebook page