Održani Dani turizma i Sajam kafe

U Centru Skenderija od 14. do 16. maja održan je 38. međunarodni sajam turizma "Dani turizma" i 3. međunarodni sajam kafe "Sarajevo Espresso Specialista". Trodnevna sajamska manifestacija okupila je izlagače iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Italije, Turske, Mađarske i Indonezije.

Sajam su otvorile zvanice iz BiH, Turske i Indonezije, a nastupila su i kulturno-umjetnička društva iz BiH i Indonezije.

"Uvažavajući činjenicu da turizam kao privredna grana, može biti nosilac i generator razvoja kompletnog privrednog sistema, kako u glavnom gradu države BiH, tako i širem okruženju, Centar Skenderija je uspio organizirati manifestaciju Dani turizma koja će svojim izložbenim dijelom i pratećim stručnim programom prezentovati turistički potencijal i ponude Bosne i Hercegovine i zemalja učesnica.

Grad Sarajevo i Bosna i Hercegovina je prostor ukrštanja različitih kultura, religija i tradicija koji daju dodatnu vrijednost u stvaranju specifičnog turističkog prozvoda. Cilj organizovanja ovakvih manifestacija, jeste stvoriti okvir za daljni razvoj kvalitetne turističke ponude i povećati konkuretnost turizma BiH na svjetskim tržištima i turističke potražnje. Turizam je sigurno jedan od glavnih promotora mira, tolerancije i upoznavanja drugih kultura, te omogućava da se iz dana u dan sve više obogaćujemo svjetskom kulturnom baštinom. Ovi skupovi trebaju osigurati da se i našim građanima, a ne samo strancima, pokaže koliko je BiH lijepa i zanimljiva država, te je i mi sami više trebamo upoznavati" - rekao je direktor Centra Skenderija Sarajevo, prof. dr Hajriz Bećirović.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je da je Vlada KS-a u prioritetne ciljeve u narednom četverogodišnjem periodu postavila uređivanje sistema turističke ponude kao ogromne šanse za privredni razvoj kantona, te je najavio je pokretanje značajnih reformi u sferi turističke ponude KS.

Posjetioci sajma su se mogli upoznati sa turističkom ponudom zemalja učesnica sajma, a posebno zanimljive su bile ponude za ljetovanje u Turskoj. Ambasador ove zemlje u BiH, Džihad Erginaj, kazao je da je turizam veoma važna grana za Tursku zbog koje je napredovala posljednjih godina.

"Uvjereni smo da je turizam sektor koji spaja ljude, države i kulture i vjerujemo u tu moć spajanja", rekao je Erginaj te pozvao Bosance i Hercegovce, ali i svoje sunarodnjake, da se međusobno više posjećuju.

Štand oko kojeg je bila najveća gužva bio je onaj iz Indonezije. Ukusna hrana, ugodna muzika i šarolike nošnje privukli su posjetioce da se upoznaju sa turističkom ponudom ove zemlje.

Gosti na indonežanskom štandu bili su Jenny Rozha i Genan Sijerčić, indonežansko-bosanski bračni par. Sijerčić je 32 godine živio u Indoneziji, no nedavno se odlučio vratiti u domovinu i otvoriti restoran u Sarajevu.

Rozha nam je kazala da postoji dosta sličnosti između indonežanskog i naroda u BiH.

"I jedni i drugi su veoma druželjubivi i uvijek nasmijani. U Indoneziji je uređenje bitno drugačije, zemlja je podijeljena na 27 republika i u svakoj je kultura drugačija i veoma je raznolika", kazala nam je Rozha.

Dodala je da u Indoneziju vrijedi doći i vidjeti te različitosti, ali i uživati u prekrasnim plažama, ukusnoj hrani, kulturi, tradiciji...

Treći sajam kafe "Sarajevo Espresso Specialista" je okupio sudionike bh. tržišta kafe, koje je jedno od najvećih potrošača kafe u Evropi.

Tradicija ispijanja kafe u Bosni i Hercegovini jedna je od najstarijih u Evropi, budući da je konzumiranje kafe u BiH počelo još početkom 16. stoljeća. Na sajmu su se predstavili distributeri, ugostitelji, proizvođači opreme, zastupnici, uvoznici i drugi koji se bave kafom u zemlji i šire. Ulaz na sajam je bio besplatan.

Logo CS

Centar Skenderija

KJP Centar "Skenderija" d.o.o.
Terezija BB, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

 

Direktor

Edison Pavlović
Tel/Fax: +387 33 226-614
E-mail: edison.p@skenderija.ba

Kontakt

Tel: +387 33 201-203
Tel/Fax: +387 33 211-016
E-mail: info@skenderija.ba
CS facebook page