Sajam “Naši putokazi” u CS

U Centru Skenderija Sarajevo, 05. oktobra, povodom obilježavanja Dječije nedjelje, a u organizaciji Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, i KJU "Porodično savjetovalište" održan je Sajam za dijete i porodicu "Naši putokazi".

Ova manifestacija se tradicionalno obilježava širom BiH radi predstavljanja prava djeteta, poboljšanja društvene brige za djecu i jačanja odgovornosti svih subjekata zaštite koji o njima brinu. U Domu mladih okupio se veliki broj mališana i njihovih roditelja te predstavnika različitih nivoa vlasti u BiH, koji su na postavljenim štandovima mogli dobiti različite informacije o pravima djeteta, a program je upotpunjen i prigodnim kulturno-umjetničkim sadržajem.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a Karolina Karačić istaknula je da je cilj sajma informiranje djece i roditelja o uslugama koje institucije sistema pružaju djeci i  pravima koja štite status djeteta.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković naglasio je da se briga o statusu porodice treba voditi sistemski te da je sajam prilika da vladin i nevladin sektor te građani razgovaraju o problemima u sistemu.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac naglasila je da danas djeca i njihovi roditelji mogu dobiti sve potrebne informacije o pravima djeteta koje je BiH potpisala kroz niz različitih konvencija i protokola.

Putem programa Dječija nedjelja od 5. do 10. oktobra bit će realizirano 140 edukativnih, kulturnih, obrazovnih, sportskih i drugih zanimljivih aktivnosti koje ukazuju na važnost prepoznavanja potreba djece u različitim periodima njihovog odrastanja.

Logo CS

Centar Skenderija

KJP Centar "Skenderija" d.o.o.
Terezija BB, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

 

Direktor

Edison Pavlović
Tel/Fax: +387 33 226-614
E-mail: edison.p@skenderija.ba

Kontakt

Tel: +387 33 201-203
Tel/Fax: +387 33 211-016
E-mail: info@skenderija.ba
CS facebook page