Sajam knjige 28. put u Skenderiji

U KSC Skenderija se od 20. do 25. aprila 2016. godine održava 28. Sajam knjige. Tim povodom je 11. aprila održana prva konferencija za medije na kojoj su govorili direktor Skenderije Amer Kapo, direktor TKD Šahinpašić Ajdin Šahinpašić i direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović.

Najavljena je saradnja sa Umjetničkom galerijom BiH, a na inicijativu direktora Straje Krsmanovića. Pozvano je više od 800 škola i biblioteka da organizirano posjete sajam. Osim sajma, učenici su pozvani da posjete i Umjetničku galeriju BiH. 

"Sajam je simbol grada i simbol Skenderije. To je brend koji je poznat i u regionu, a nadam se da ćemo ga proširiti i dalje u Evropu. Sajam je tu za posjetioce, ulaz je besplatan. Knjiga je ona koja treba da mlade ljude i sve osobe treba da uvede u svijet. Jednim citatom ću pozvati sve posjetioce da dođu na sajam 'Ono što pročitate u knjizi vam može promijeniti život'. Ovaj sajam se održava nekoliko godina i sigurno je da će uskoro doći na mnogo veći nivo i da će svi pričati o dešavanjima ovdje", kazao je direktor KSC Skenderija Amer Kapo.

Najavio je da će se potruditi u narednom periodu organizovati, na godišnjem nivou, najmanje deset sajmova.

Direktor TKD Šahinpašić Ajdin Šahinpašić je podsjetio da se od 2003. godine održava sajam uz saradnju KSC Skenderije, TKD Šahinpašić i Udruženja knjižara.

"Sajam je doživio od 2012. godini promjene, tačnije od pada krova sajamske sale. Nekoliko godina smo tražili najbolji modus i ono što je najefikasnije je dvorana 'Mirza Delibašić' na 2.000 kvadrata. Novina u odnosu na prošle godine je što imamo zemlju partnera, to je Turska", kazao je Šahinpašić.

Pojasnio je da će Turska imati nacionalni štand, te će predstaviti svoje autore i djela, imat će svoj poseban program kako na nacionalnom štandu tako i na prezentacionom prostoru Bosanske kuće.

Ceremonija svečanog otvaranja će se desiti 20. aprila u Domu mladih u 18 sati.

Logo CS

Centar Skenderija

KJP Centar "Skenderija" d.o.o.
Terezija BB, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

 

Direktor

Damir Petrinić
Tel/Fax: +387 33 226-614
E-mail: damir.p@skenderija.ba

Kontakt

Tel: +387 33 201-203
Tel/Fax: +387 33 211-016
E-mail: info@skenderija.ba
CS facebook page