Sajam namještaja - Interio 2017

U sarajevskom Centru Skenderija svečano je otvoren 34. međunarodni sajam namještaja, unutrašnjeg i vanjskog uređenja, te prateće industrije – InterioSve do 19. marta, svaki dan od 10:00 do 19:00 sati, posjetioci imaju priliku, na prostoru od 2.500 m2 u dvorani "Mirza Delibašić", uvjeriti se u potencijal koji BiH ima vezano za ovaj segment drvne industrije.

Ovogodišnji sajam otvorio je ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić naglašavajući kako je drvna industrija jedna od strategijskih privrednih grana za koju se Vlada KS opredijelila.

"Vlada KS radi na poboljšanju poslovnog okruženja, kako bi omogućili malim i srednjim preduzećima da dođu do 'jeftinog novca', kako bi bili konkurentni na tržištu", rekao je Šabić.

Direktor "Skenderije" Amer Kapo zahvalio se svim izlagačima koji su dio ove pozitivne priče o povratku sajamske industrije u grad Sarajevo i BiH.

"Centar Skenderija je bio jedinstven kompleks u BiH i Jugoslaviji, jer ste mogli održati košarkaški turnir jedan dan, a sutra sve pripremiti za jedan sajam. Takvih objekata nema mnogo u regionu. Naša vizija je da Sarajevo do 2020. postane sajamski grad, a to podrazumijeva renoviranje svih prostora u kojima su u Centru Skenderija održavani sajmovi. Potrudit ćemo se da u narednom periodu ovaj sajam održimo na 10.000 m2", rekao je Kapo.

Među izlagačima su kompanije: Minalli, Bürotime, Primus Balkan, Fef, B.K. Linea Trade, Bellona, Malak Group, Zart, Ećo company, Enza home, Maoles, B.P. Eurogrupa, Alfa Tex, Izazov i Cube.

"Nama je ovo trenutak u kojem se, osim prezentiranja noviteta, sretnemo s našim klijentima i kolegama iz branše. Cijene su sajamske, popusti veći od uobičajenih tako da kupci mogu naći kvalitetan namještaj po povoljnim cijenama", rekao je Srđan Dautbegović, dizajner enterijera kompanije "Ećo company" ističući kako kupci biraju domaće brendove.

Na sajmu je zabilježena dobra posjećenost ciljane publike, a posjetioci su izrazili zadovoljstvo zbog velikog broja domaćih izlagača.

"Volim ovakva dešavanja i posjetim sajam svake godine bez obzira na to planiram li nešto kupiti. Rado dođem, jer ako ništa dobijem novu ideju kako nešto urediti ili šta zamijeniti", rekao je Sulejman Hondo, jedan od posjetilaca, poručujući kako se zaista ima šta vidjeti.

I premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković istakao je nekoliko bitnih aspekata ovog sajma.

"Prije svega, Skenderija preuzima liderstvo u organizaciji sajmova i vraća se u onu fazu u kojoj je trebala bit dugi niz godina. Drugi bitan segment je promocija drvne industrije koja je jedna od tri industrije koje vrtoglavo brzo rastu poboljšavajući BDP i zapošljavanje. I ono što je najbitnije je to domaća obrada finalnog proizvoda, jer se zahvaljujući ljudima koji vode domaće kompanije dogodila mala revolucija", rekao je Konaković ističući kako smo ranije izvozili drvo, a uvozili gotove proizvode.

Ulaz u sajamski prostor uredili su jedinstvenim radovima studenti Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

"Posjetioci mogu vidjeti šta to studenti Akademije rade, na koji način se definišu. Radove prate plakati i prospekti u kojima su dodatno objašnjeni procesi rada i način na koji je realiziran model", rekla je studentica Elvira Ćosić.

Sajamska manifestacija održava se uz podršku Ministarstva privrede i Vlade Kantona Sarajevo. Ove godine je pripremljen i veliki broj iznenađenja i nagradne igre za posjetioce sajma, a proglašenje dobitnika nagrada bit će upriličeno u prostoru sajma 19. marta u 18 sati.

Potporu razvoju drvne industriji, te proizvodnji namještaja i prateće industrije "Skenderija" pruža od 1978. godine putem organizacije Međunarodnog sajma namještaja, unutrašnjeg i vanjskog uređenja, te prateće industrije. Od tada svoje proizvode i usluge na ovom sajmu prezentiralo je više od 1.000 domaćih i inostranih kompanija, a bilo je više od pola miliona posjetilaca.

Logo CS

Centar Skenderija

KJP Centar "Skenderija" d.o.o.
Terezija BB, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

 

Direktor

Damir Petrinić
Tel/Fax: +387 33 226-614
E-mail: damir.p@skenderija.ba

Kontakt

Tel: +387 33 201-203
Tel/Fax: +387 33 211-016
E-mail: info@skenderija.ba
CS facebook page