Sarajevski Festival Turizma

U Sarajevu će od 24. do 26. oktobra, biti održan 40. Međunarodni sajam turizma, ugostiteljstva i turistička berza koji organizira KJP Centar Skenderija, a od prošle godine se održava pod imenom Sarajevski Festival Turizma

Važnost ovog festivala se ogleda u prilici da na jednom mjestu Bosna i Hercegovina predstavi sve svoje turističke potencijale kako građanima Bosne i Hercegovine tako i turističkim agencijama i operaterima iz inostranstva, rekao je Amer Kapo, direktor KJP "Skenderija" na press konferenciji za novinare . Ovaj festival nije samo sajamskog tipa već je idealna prilika da se predstave i kulture različitih zemalja kao i same Bosne i Hercegovine, naglasio je Kapo.

"Vjerujem zaista da će ova tri dana festivala građani uživati u turističkoj, kulturnoj ali i gastronomskoj ponudi i da će u velikom broju posjetiti Skenderiju za vrijeme održavanja Sarajevskog festivala turizma".

Tema ovogodišnje manifestacije je gastro turizam, a u organizaciju brojnih programskih sadržaja bit će uključeni i Udruženje kuhara u BiH i Udruženje barmena ICE Sarajevo.

Udruženje kuhara BiH kao partner projekta je zaduženo za organizaciju internacionalnog kulinarskog kupa kuhara i poslastičara koje se održava 24. i 25. oktobra u dvorani Mirza Delibašić.

Pored kolega takmičara iz regiona i Evrope počastvovani smo dolaskom gospodina Steve Karapandže koji će biti voditelj članova žirija s kolegom Istokom Legatom, rekao je Nermin Hodžić predsjednik Udruženja kuhara u Bosni i Hercegovini.

"Pored ove manifestacije također radimo na oživljavanju jelovnika iz 1897. koji će biti prezentiran u Vijećnici na ceremoniji otvaranja festivala turizma 24. oktobra. I kao šlag na tortu Udruženje kuhara u BiH i klub ljubitelja palačinaka u petak 26. oktobra obara rekord u kategoriji serviranje palačinaka gdje pripremamo 13.000 komada", kazao je Hodžić.

Udruženje barmena ICE Sarajevo organizuje dvodnevno takmičenje barmena, a prema riječima Edisa Duvnjaka iz Udruženja barmena fokus takmičenja je na modernoj miksologiji i svi takmičari se moraju predstaviti sa originalnim receptom, vlastitom kreacijom.

"Prvi dan će biti kvalifikacije, a drugi dan finale i proglašenje pobjednika. Učestvovat će takmičari iz BiH i regiona, a i profesionalni žiri će biti internacionalan".

Pripremljene palačinke biće dostavljene socijalno ugroženoj kategoriji stanovništva, a za distribuciju će biti zadužena organizacija Pomozi.ba.

"Prije svega, nama je čast što smo dio ovako lijepe priče i što ćemo na jedan ovako “sladak” način usrećiti mnoge. Palačinke ćemo prvenstveno dostaviti našim starim i bolesnim korisnicima koje obilazimo svaki dan i kojima isporučujemo gotove obroke na dnevnom nivou", rekao je Elvir Karalić, osnivač Udruženja Pomozi.ba.

Pored toga, planirana je isporuka palačinaka za razne domove, kako one koje zbrinjavaju djecu bez roditeljskog staranja, tako i za one koji zbrinjavaju stariju populaciju, dodao je Karalić.

"Također, palačinke planiramo isporučiti i u zavode za specijalno obrazovanje i odgoj djece, zavode za zbrinjavanje mentalno invalidne djece, a nećemo zaobići ni migrante, pogotovo žene i djecu koje trenutno borave na području Kantona Sarajevo".

Sarajevski festival turizma se održava uz pokroviteljstvo Gradske uprave Grada Sarajeva. U Vijećnici će 24. oktobra biti održana Gala večer na kojoj će se predstaviti projekti Grada Sarajevo, prije svega Trebevićka žičara, te predmeti od iznimne vrijednosti – autentični jelovnik i posuđe iz austrougarskog perioda koje se koristilo 1897.godine prilikom svečanog otvorenja Vijećnice kao najreprezentativnijeg objekta iz tog perioda, naglasila je na današnjoj konferenciji Meliha Fazlić, predstavnica Gradske uprave i gradske Vijećnice.

Kako je sajam posvećen jednim dijelom i gastronomiji, gastro ponuda prilikom Gala večeri, će biti prilagođena jelovniku iz 1897. za čiju realizaciju će se pobrinuti Udruženje kuhara u Bosni i Hercegovini.

Od 24. do 26. oktobra, Grad Sarajevo će na sajamskom štandu promovisati sadržaje Trebevićke žičare, Sarajevske vijećnice, Olimpijskog bazena Otoka te EYOF-a koji predstavlja najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste između 14 i 18 godina u Evropi.

Krajnji cilj učešća Grada Sarajevo na 40. Međunarodnom sajmu turizma, ugostiteljstva i turističke berze je regionalna promocija Bosne i Hercegovine i Sarajeva kao najpoželjnije turističke destinacije.

Interesantno je da je prvi sajam nakon izgradnje Centra Skenderije upravo bio sajam turizma, lova i ribolova i to 1970 godine.

U segmentu stručno-edukativnog programa, 25. oktobra u Domu mladih biće organizirana konferencija pod nazivom "Gastronomija i razvoj turističke destinacije". Učesnici konferencije su uvaženi profesori iz BiH i regiona, predstavnici institucija i uspješni turistički radnici.

Logo CS

Centar Skenderija

KJP Centar "Skenderija" d.o.o.
Terezija BB, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

 

Direktor

Edison Pavlović
Tel/Fax: +387 33 226-614
E-mail: edison.p@skenderija.ba

Kontakt

Tel: +387 33 201-203
Tel/Fax: +387 33 211-016
E-mail: info@skenderija.ba
CS facebook page